Ünlü Matematikçi Fermat

FERMAT (1601-1665)  
Fermat'ın babası bir deri tüccarı ve annesinin de bir hukukçunun kızıydı. Fransa'da Lomagne'de doğdu. Oldukça sessiz ve sakin bir yaşam sürmüştür. Olgunluktaki başarıları ve eserleri onun parlak bir öğrenci olduğunu gösterir.  
Fermat'ın ölçüm tarihi matematiktir. Birçok yabancı dil de öğrenildi. Memurluğunun yoğun işlerinden geriye kalan zamanlarında matematikle uğraşmıştır. Arşimet'in eğildiği diferensiyel coğrafyanın geometrik görünümüne yaklaşmıştır.  
Eğrilerin çiziminde maksimum ve minimum noktalarının önemi bilinmektedir. İşte bu kavramlar koyan yine Fermat'tır. Oldukça kolay olduğu gibi görülen bu problemlerde matematik ve fizikte çok geniş ve ileri uygulamalar vardır. Ayrıca bu kavramlar ışık bilmenin uygulanması çok iyi beceren yine odur. Buna bağlı olarak kırılma, kırılma, gelişme ve yansıma açıları üzerine yapılan bağlantıların aralığı bugün bile korunmaktadır. Fermat, analitik geometriyi üç boyutlu uzaya aktarmıştır. Amatör bir matematikçi ve düzenli bir evrak memuru olan Fermat'ın en önemli matematik çalışmasının sayılar kuramı üzerinedir. Asal sayılar üzerinde çok durmuştur.  
n-kenarlı düzgün bir çokgenin n-kenarı ve n-açısı olabilir. Eski Yunanlılar pergel ve cetvelle 3, 4, 5, 6, 7 ve 10 kenarlı düzgün çokgenleri çizebiliyorlardı. İ.Ö. 400 yıllarında pergel ve cetvelle 7, 8, 11, 13,... kenarlı çokgenlerin çizimlerinin yollarını bulamamışlardı. Fermat bu problemin çözümü.  
Fermat, ürünlerini ve buluşmalarını genellikle yayınlamaz ve birçok teoremlerini de karalamalar şeklinde bırakırdı. Hatta bazı teoremlerin sadece hayatı boyunca yaşadığı görülmüştür. Yani ispata bile gerek duymamıştır. Basit gibi görünen bir problemini Euler, tam yedi yılda ancak ispatlayabilmiştir. Ölürken birçoğunu da yaktığında, bize bilgi kalmamıştır. Fermat'ın bu çalışma matematik dünyasında bağışlanamaz.  
Fermat, hiçbir zaman gerek kalmadan Descartes ve Pascal gibi hayali ve çekici olan felsefelere kendini kaptırmamıştır. Kuramsal matematiği en yüksek oranda ortaya çıkarmıştır.  
12 Ocak 1665'te hikaye anlatılacak hiçbir şey bırakmadan ölmüştür. Fermat bu buluşlarını saklamayıp yayınlasaydı, matematikte daha birçok yeniliklerin yerini izleyecekti. Ne yazık ki Fermat bizi bundan mahrum bırakmıştır. 

© 2024 Beyond Of Seen, All rights reserved.