Ünlü Matematikçi Euddoxus

EUDOXUS (İ.Ö. 408?-355)  
Knidos'lu Eudoxus, birçok bilgin gibi, gençliğinde çok fakirlik çekmiş biridir. Eudoxus orantıları kuramıyla Yunan matematiğini zirveye ulaştırmıştır.  
Eudoxus, genç yaşlarında Tarentum ülkelerinin Atina'ya ulaştığı, orada en iyi ve birinci sınıf matematikçi, idareci ve asker olan Archytas'ın (İ.Ö. 428-347) yanında öğrenim görmüştür.  
Eudoxus, Atina'da sevilmediğini anlayınca, burayı terkederek, günün Kapıdağı Yarımadasında bulunan Sızık şehrine çıkışında burada tıp yapmayı başarmıştı. Matematik dışında iyi bir hukukçu ve bir de iyi bir doktordu. Ciddi astromi çalışmalarıyla da ünlüdür. İlme çok büyük katkılarda oranlar. Zamanının çoğunu söylevler vermek ve felsefe yaparak harcamıştır. Çağdaşlarına göre, ilmi bölgeleri ve ilmi dağılmalarıyla, birkaç yüzyıl ileridedir. Galile ve Newton gibi, gözleme ve deneye dayanmayan fikir, düşünce ve uygulamaları hoş görmemiş ve inanmamıştır.  
Eudoxus alan, hacim ve bazı cisimlerin yüzölçümlerini içerir ve bunları hakkında birçok teoremin ispatını sağlar. Gezegenlerin görünen hareketlerini açıklamış ve bu hareketlerinin yuvarlak şekilli olduğunu söylemiştir. Güneş saatini bulan, bir yılın 365 gün 6 saat olduğunu ortaya koyan ilk bilim adamıdır.  
Bugün matematikte kâr ve adına Arşimet aksiyomu dediğimiz aksiyomu yine Eudoxus'a borçluyuz. Bu da onun ünlü sürekli doğrular kuramıdır. İki doğru veya parça iki sayı verildiğinde, en küçüğünün her zaman en büyüğünü kapsayan bir tam katı vardır. Bu aksiyom, matematik tarihinde uzun yıllar matematik çağlarının konusu olmuştur. 

© 2024 Beyond Of Seen, All rights reserved.